SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum

OM kód: 203051/002 | 9400 Sopron, Ferenczy János utca 7.

Intézmény logo

Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum

HírekKözérdekű adatokJUBILEUMI ÉVKÖNYVKRÉTA

Digitális tananyag

Digitális tananyag

Gépjármű Akadémia bejelentkezés

 

Az Electude-Maróti digitális tananyag felülete

 

A Soproni SzC Vas- és Villamosipari Technikumban mind a gépjárműmechatronikai-technikus, mind a mechatronikai technikus szakhoz elérhető magyar nyelven a legmodernebb járműtechnikai online tananyag. Ezt az 1100 modulból álló tananyagot a világ 70 országában használják a járműtechnikát oktató műszaki szakközépiskolákban, technikumokban. A tananyag a magyar programtantervhez igazodik és a 9. évfolyamtól egészen a technikusi vizsgáig sikeresen alkalmazzuk mind a nappali, mind a felnőttképzésben.

 

Tanulóink  többsége a Z és az Y generációhoz tartozik. Ők már beleszülettek a digitális világba, az internet nap mint nap része az életüknek.  Iskolánk vezetősége és tanárai felismerték a generációs különbségeket és azon vannak, hogy a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel tanítsanak.

 

 

Mi a digitális szakmai tananyag előnye?

 • Online, ezért bárhonnan, bármikor elérhető
 • Interaktív feladatokat tartalmaz, ezért a szakmai tudás könnyebben elsajátítható
 • Folyamatosan frissül, a legkorszerűbb járműtechnikai ismereteket tartalmazza
 • Programtantervhez igazodik, ezért nem kell külön 5-6 különböző szakmai könyvet megvenni
 • Iskolánkban a szakmai idegennyelv oktatásába is folyamatosan beépül
 • Önálló tanulásra is alkalmas, ezért segít a felzárkóztatásban és támogatja a tehetséggondozást
 • Azonnali visszajelzést ad a tanulóknak, tanároknak (szülőknek) az eredményekről; legyen az órai feladat, házi feladat vagy vizsga
 • Nálunk ezen az online rendszeren keresztül történik a szakmai oktatásban a házi feladatok megoldása, a számonkérés és az ágazati vizsga írásbeli része is

Milyen képzésekhez elérhető az Maróti-Electude digitális tananyag?

 • Gépjármű-mechatronikai technikus
 • Gépjármű mechatronikus
 • Mechatronikai technikus (elsősorban az alapozó tantárgyak esetén)

Más képzésekhez is van digitális tananyag?

Iskolánkban egyelőre ezekhez a szakmákhoz tudjuk ajánlani és használni a nemzetközileg is elismert és alkalmazott, korszerű és rendszeresen frissített szakmai tananyagot. 

Mennyibe kerül?

 Az előfizetési lehetőségekkel kapcsolatban bővebb információ:

Horváth Miklós horvath.miklos@vasvill.hu (gépész munkaközösség-vezető)

Néhány tanulói vélemény:

 

Az Electude program nagyon hasznos számunkra, mivel elősegíti a tanulásunkat , a szakmai előrehaladásunkat. Nekünk diákoknak itt Sopronban fontos a határ közelében, hogy nem csak magyarul de németül is használjuk a programot ezzel tanulva a szakmánkat idegen nyelven is. A program interaktivitása és kezelhetősége nagyot nyom a felhasználási élményen így könnyebben és tanulhatóbban edukálnak minket."

Kovács Ákos 13. osztályos tanuló

Az Electude programot használja az osztályunk, amivel játszva tanulhatjuk meg a tananyagot. Mióta ezt a programot használjuk észre vettem magamon, hogy sokkal jobban le tud kötni a tananyag és ezáltal jobban megmarad bennem a hasznos tudás. Remélem ez a program egyre jobban el fog terjedni az iskolákban."

Palaczk Patrik 13. osztályos tanuló

„Az tetszik benne, hogy nagyon jó animációkkal és feladatokkal szemlélteti a tananyagot. Az meg méginkább tetszik benne, hogy érthetően rávezet a lényegre(tehát gyakorlatias). A szimulátor része pedig az eddigi legjobb amit használtam mert, ha olyan a meghibásodás, akkor a hangra is figyelni kell és így elég jól ki lehet ismerni az autót.”

Mező Bence 10. osztályos tanuló

„Vass Levente 10. osztályos „Vas-Villá-s” autószerelő-tanuló vagyok. Lassan egy éve használom az Electude rendszert. Ez alatt az egy év alatt rengeteget tanultam a szakmámmal kapcsolatban. Bárkinek tudom ajánlani ezt a rendszert, nagyon jó képekkel és animációkkal magyaráz.”

Vass Levente 10. osztályos tanuló

„Szabó Péter vagyok 10. osztályos tanuló és kifejezetten tudom ajánlani az Electude rendszert, mert nagyon jó magyarázó ábrák és gyakorló feladatok vannak benne.”

Szabó Péter 10. osztályos tanuló

„Szerintem a rendszer teljesen áttekinthető és mindig könnyedén kiigazodtam rajta. A feladatoknál mindig jól le vannak írva a dolgok, azonban a szimulátor feladatok egy kezdőnek segítség nélkül nehezek lennének, viszont segítséggel sokat lehet belőlük tanulni. Az oldal pedig rengeteg jól kigondolt és általában hibátlan feladatot ad a felhasználóknak.”

Németh Barnabás 10. osztályos tanuló

 

Néhány oktatói vélemény:

 

„Nyelvtanárként mindig kihívást jelent a szakmai nyelvek tanítása a 13. évfolyamokon. A „tanítva tanulunk” elve jellemzi leginkább ezeket a nyelvórákat, hiszen sem a szakmát, sem pedig a szakzsargont - értelemszerűen - nem ismerjük olyan mélységében, ahogyan egy szakoktató. Iskolánkban a 13. évfolyamon az autószerelők szakmai nyelvként a németet tanulják. Az autós szakmákra megalkotott Electude digitális tananyag óriási segítséget nyújt nemcsak a diákoknak, hanem nekünk, a szaknyelvet oktatóknak is. A tananyag segítségével bővítettem szaknyelvi ismereteimet, valamint a magyar nyelvű oldalakon utána tudtam nézni a helyes magyar szakkifejezéseknek is. A szakmai német nyelv órákon az Electude-nak köszönhetően a tananyag átadása is egyszerűbb, ugyanakkor informatívabb és gyakorlatorientáltabb, ezáltal érdekesebb is. Nagyon hasznosnak találom, hogy a beállítások menüpont alatt könnyen váltogathatók a nyelvek, így ha diákjaim elakadnak az értelmezésben, könnyen segítségül hívható a magyar nyelvű verzió. Hiánypótló ez a tananyag a német nyelvi órákon is, hiszen szemlélteti a tananyagot, a szöveg mellett kép és videó is megkönnyíti a megértést, sőt amennyiben a tanulók igénylik, meg is hallgathatják a leírtakat.”

 

Mastalír Márta

idegen nyelvi munkaközösség-vezető

„Minőségi, szakmai szempontól nagyon színvonalas rendszer. Naprakész szakmai információkkal, látványos, tananyagokkal, feladatokkal, szimulációkkal találkoznak a tanulók. Egy technikumi tanuló a képzésének teljes időtartama alatt használhatja. Nagyon jó, hogy a tapasztalatszerzésen alapul az ismeretelsajátítás, rövid magyarázatok és látványos, interaktív feladatok támogatják a tanulót a tanulási folyamat során.

Gyakorlatilag bármilyen módszerrel megtartott óra során tudom alkalmazni a frontális órától kezdve, az önálló ismeretfeldolgozáson át a fordított osztályteremig. Kivetítve, tanóra közben rendkívül nagy segítség, hogy a képeket, animációkat nem nekem kell elkészíteni, vagy előre valahonnan beszerezni, hanem minden rendelkezésre áll. Folyamatosan frissített, bővülő, naprakész tartalom, ami a tankönyvek esetén elképzelhetetlen lenne.

Tanulóként nagyon örültem volna egy ilyen rendszer létezésének.

Külön köszönet a Maróti-csapatnak, akik szakszerűen, gyorsan segítenek bármilyen kérdés vagy probléma felmerül.”

 

Horváth Miklós

gépész munkaközösség-vezető

 

 

Az Electude digitális tananyagról:


Partnereink

SZC logo

Soproni Szakképzési Centrum


Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum

9400 Sopron, Ferenczy János utca 7.

Telefon: +36 30 600 2726

E-mail: titkarsag@vasvill.hu

OM azonosító: 203051/002


2024Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum