Májusi tollászkodás túra

A Madarak és fák napja alkalmából...

  1. 05. 10 – 2021. 06. 13.

 

A Madarak és fák napja alkalmából, a kutatóprogram keretében egy újabb túrával készültem. Ebben a tanévben ez már a harmadik (Madárkarácsony túra, Tavaszi fészkelődés túra), városi szinten hirdetett programunk. A tanulók bevonásával tervezett túrát a Taeg Zrt-vel közösen szerveztük. A túra összeállításánál figyeltem arra, hogy minden korosztály számára teljesíthető és élvezetes legyen.

Május 10-től 30-ig hirdettük, de több iskola kérésére meghosszabbítottuk június 13-ig. A jeles ünnephez kapcsolódva a túrával is szerettük volna felhívni a figyelmet természeti kincseinkre, a természet, élővilág védelmére.

Az útvonalat előzetesen többször is be kellett járnunk a tanulókkal, kijelölni az állomásokat, összeállítani a feladatsort és kihelyezni az elkészült jelzéseket. Menet közben is többször voltunk kint ellenőrizni, hogy nem rongálódtak-e meg a kihelyezett képek.

A túra, jellegéből adódóan alkalmas volt biológia, illetve természetismeret órákra, vagy projektnapra is külsős foglalkozásként. Három iskolából is voltak kint osztályok az utolsó tanítási héten és nagyon pozitívak voltak a visszajelzések.  Június 10-én, a környezetvédelmi projektnapunkon tőlünk is hat osztály teljesítette, sikerrel.

A családok, baráti társaságok által leadott feladatlapok tanúsága szerint 387-en teljesítették a túrát és nagy örömünkre a túrázók több mint fele kiskorú gyermek volt. Nagyon sok kedves, a folytatásra biztató visszajelzés érkezett. 27 család/csapat fényképeket is küldött, amit külön köszönünk!

 A túrát teljesítők ajándékban is részesültek. A kutatóprogram során a tanulókkal közösen készítettünk egy kisfilmet, mely a tavaszi fészkelési időszakban, az odúellenőrzések alkalmával készült. A fényképet beküldők között pedig ismét az MME ajándéktárgyait sorsoltunk ki.

 

A három nyilvánosan hirdetett túránkon, a leadott feladatlapok alapján összesen 1147 résztvevő volt.

Részletes képes beszámoló a kutatóprogram honlapján olvasható:

https://www.madaraszprogram.hu/post/123

 

Gyimóthy Zsuzsa
tanárnő