Ausztrália, a kenguruk földje

Nagy sikerű, angol nyelvű előadás iskolánkban

Ausztrália, a kenguruk földje

2019. április 5-én egy újszerű előadásra került sor a SSzC Vas-és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumában. Soós Miklós egyetemi tanár hatvan perc erejéig Ausztráliával ismertette meg a hallgatókat.


Az előadó kamaszként került családjával a kontinensnyi országba az ’56-os események következtében. A honvágy azonban hazahozta, és jó pár éve egyetemi tanárként él Magyarországon: az International Business School, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóit oktatja marketingre – természetesen angol nyelven.Ugyanúgy, ahogy nálunk tartotta előadását. Amellett, hogy maga a téma különleges és roppant érdekfeszítő volt tanulóink számára, legalább annyira hasznos is volt, hiszen diákjainknak remek lehetősége nyílt az angol nyelv hallás utáni gyakorlására. A vetített képes előadás „Ausztrália, a kenguruk földje” címmel két részből tevődött össze. Az elsőben az ország földrajzával, növény- és állatvilágával, valamint híres ausztrál magyarokkal ismerkedhettünk meg. A másodikban pedig az előadó hetvenes években megtett ausztrál sivatagi körútjáról hallhattunk érdekességeket és láthattunk eredeti fotókat. Ez utóbbi még személyesebbé tette a programot.Az előadás zárásaként Kelemen Csaba színművész tolmácsolásában meghallgathattuk Dorothy Mckeller My country című versét a hazaszeretetről, amit nyomtatott formában magukkal vihettek a tanulók. Az egyórás eseményen iskolánk 11. és 12. évfolyamos angolosai vettek részt közel hatvanan, akik számára kellemes és egyben hasznos volt a fent említett nyelvi készség gyakorlása.

Az előadás visszhangja a diákok részéről teljesen pozitív volt. Egyikük reagálása önmagáért beszél: „Az elején egy csomó kérdés volt bennem Ausztráliával kapcsolatban. A végére azonban egy sem maradt…” Vagy egy másik vélemény: „Szívesen hallgattuk volna tovább is az előadót!”

Ezen visszajelzéseken felbuzdulva talán nyitva hagyhatjuk egy következő előadás lehetőségét, mint egy szórakoztató, ugyanakkor hasznos színfoltot a Vas-Villa’ hétköznapjaiban. Az előadás mottója üzenet értékű lehet mindenki számára:
„There is always a better way, a better solution! Seek it! Find it!”
„Mindig van egy jobb út, egy jobb megoldás! Keresd! Kutasd!”

Huszár Marianna
Fotók: Horváth Miklós

Mentés


További híreink