FAJVÉDELEM - VÉRCSE KÖLTŐLÁDÁKAT KÉSZÍTETT A KUTATÓSZAKKÖR

A kék vércse (Falco vespertinus) hazánk fokozottan védett sólyomfaja. Értük tevékenykedett a kutatószakkör...

A kék vércse (Falco vespertinus) hazánk fokozottan védett sólyomfaja. Magyarországon elsősorban az Alföldön költ, fasorokban, erdősávokban. A sólyomfélékhez hasonlóan nem épít fészket, a költéshez többnyire elhagyott varjú fészkeket foglal, vagy megfelelő méretű gallyfészket, faodúkat, illetve faüregeket. Leginkább a vetési varjak (Corvus frugilegus) fészektelepeinek van jelentős szerepe a költésében, mert a fiókákat telepen sikeresebben nevelik fel. Mezőgazdasági kártételei miatt a varjakat évtizedekig tömegesen irtották, így egyedszámuk lecsökkent, ezt műfészkekkel próbálják ellensúlyozni. A vércsék mesterségesen kialakított fészektelepekben is sikerrel költenek. Az aktív természetvédelmi munka jelentőségét mutatja, hogy jelenleg a kék vércsék hazai állományának 2/3-a műfészekben költ. 

Kisszámú, de rendszeres fészkelő volt korábban a Mosoni síkon. Az utóbbi tíz évben rendszertelenül csak 1-2 pár költött. Védelmi intézkedésként hét éve költőládákat helyeztek ki a területre. Némelyik már kezd tönkre menni, ezek pótlásaként készítettük a most kihelyezett költőládákat.

A méretre vágott faanyagot a kutatószakkör tagjaival háromszor átkentük kültéri lazúr festékkel és összecsavaroztuk őket. A munkálatokban segítségünkre volt Horváth Miklós tanár úr, aki eszközökkel is segítette a munkánkat.

Mivel a kék vércse késői fészkelő (május-június), a ládákat sikerült időben kijuttatni, március 17-én.

A kialakult járványhelyzet miatt a tanulók nem tudtak részt venni a költőládák kihelyezésében, de bízom benne, hogy a költéssikert már közösen tudjuk ellenőrizni!

Gyimóthy Zsuzsa
tanárnő

 

forrás: http://vadgazdalkodas.emk.uni-sopron.hu/aprovad-populaciok-fenntartasanak-lehetosegei-a-lajta-project-agrarkornyezeteben