Iskolánk nagyszerű eredménye a 2019-es Szakma Sztár Fesztiválon

HORVÁTH CSONGOR első lett a Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyen!
Felkészítő tanára: PLÁJER LAJOS


Újabb vas-villás siker a Szakma Sztár versenyen


Horváth Csongor
, iskolánk 11. F osztályos tanulója első helyezést ért el Budapesten, a Hungexpo területén megtartott Szakma Sztár (Szakma Kiváló Tanulója) országos versenyen.
A rendezvényre 2019. március 12. és 14. között került sor. A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő képzésben résztvevő diákkal hazaérkezése után, az iskolában beszélgettem.


Hányan mértétek össze tudásotokat a versenyen?
A döntőbe öt versenyző került. Ketten Székesfehérvárról érkeztek, egy diák Békéscsabát, egy másik Tapolcát, én pedig Sopront képviseltem.

Mi volt a versenyfeladat és mennyi idő állt rendelkezésetekre?
Rézcsőből kialakított gázvezeték kiépítése méretlen és mért oldallal, ennek a gázkészülékhez történő illesztése, valamint három radiátor bekötése. Az egészre kétszer négy óránk volt.

Hogyan készültél a megmérettetésre?
Harmadik éve járok a Vas’Villába, Plájer Lajos tanár úrhoz, akinek sokat köszönhetek. Ő ismertette meg velem a szakma alapjait, és tanította meg a kialakításhoz és a szereléshez szükséges tudnivalókat. A szakmai gyakorlatomat Petőházán, a nagybátyám – Horváth Zoltán – gázhálózat- és központifűtés-szereléssel foglalkozó cégénél végzem, ő is sokat segített abban, hogy idáig eljutottam.

Számítottál ilyen előkelő helyezésre az országos versenyen?
A rendezvény kezdetén nem, a vége felé azonban már lehetett sejteni, mert én lettem kész a feladattal egyedül.

Minek alapján döntött a zsűri?
A zsűritagok a verseny közben körbejártak, figyelték a szerszámhasználatot, illetve a munkavédelmi szempontokat. A végén nyomáspróbával ellenőrizték, megfelelőek-e a kötések. Emellett voltak megadott méretek, ezek pontosságát is figyelembe vették, sőt esztétikailag is értékelték az elvégzett feladatot.

Hogyan emlékszel vissza az eredményhirdetésre?
Erre a harmadik napon, csütörtökön került sor. Az egész rendezvénynek egy eredményhirdetése volt, ott emelték ki és szólították színpadra a legjobbakat. Én is ott tudtam meg, hogy első helyezést értem el addig izgultam egy kicsit. Édesapámnak azt mondták, büszke lehet rám, mert a versenyzők közül egyedül nekem lett elfogadott nyomáspróbám.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
A verseny eredményének köszönhetően mentesülők a szakmunkásvizsga alól. Ezt követően, a nagybátyám petőházi cégében fogok dolgozni. Remélem, egyszer – ha ő már nyugdíjas lesz – én veszem át a helyét és vezetem tovább a céget. Eddig is családi vállalkozásban dolgoztunk, szerencsére sok munkánk van, szeretném ezt folytatni a jövőben is.


Módos Anikó
Fotók: Plájer Lajos

Cikk a gepesz.hu oldalon